Saç dökülmesi devam eden bir süreç olmasına rağmen, ekilen saçlarınız, saç dökülmesine en dayanıklı bölgenizden alındığı için gelecekte dökülme riski çok düşüktür.
Saç dökülmesi devam eden bir süreç olmasına rağmen, ekilen saçlarınız, saç dökülmesine en dayanıklı bölgenizden alındığı için gelecekte dökülme riski çok düşüktür.
Androjenik tip saç dökülmesi görülen ( yaşa, hormonlara ve ailesel kalıtıma bağlı ) erkekler, saç ekiminin en sık uygulandığı hasta grubudur. Bu nedenle erkeklerde en sık görülen estetik müdahale saç ekimidir. Ayrıca, yanık sonrası saç veya kaşında çıplak alan oluşanlar; daha önce ekim yaptırmış ama memnun kalmamış olanlar; geçirdiği yüz germe ameliyatı sonrası kısmen saçsız alanı oluşmuş kişiler; bazı hastalıklara bağlı kısmen saçsız alanı olanlar ve bayan tipi saç dökülmesi görülenler saç ekibine aday hasta grubudur.
Görüşme sırasında; saç analizi, dökülme tipi, verici alan kontrolleri ekip tarafından yapılacak ve uygun olmadığınıza karar verilecektir. Ense bölgesinde sağlıklı saça sahip olan kişilerin saç ektirmemesi için hiçbir neden yoktur.
İhtiyaç olan saç kökü sayısı, hekim tarafından uygulanacak saç analizi ile belirlenir. Dökülme tipi belirlendikten sonra dökülmesi muhtemel alanlara da sıklaştırma işlemi uygulanabilir. Tek seansın yeterli olmadığı durumlarda, en iyi sonuçlara genellikle ikinci seans sonrası kavuşulmaktadır.
İşlem için yaştan çok dökülmenin şekli belirleyicidir. Çıplak gözle bakıldığında deri görülür hale geldiyse o bölgedeki saç yoğunluğu normal yoğunluğun % 50’ sinin altına düşmüş demektir. Bu durumda kişiye uygulanacak en etkilli tedavi, saç ekimidir.
Ekim işleminde yaşın belirleyici olduğu en önemli faktör, saç dökülmesinin bitip bitmemiş olmasıdır. Erkek tipi saç dökülmesi, hayat boyu süren bir olay olmasının yanı sıra 35 yaşından sonra dökülme hızı yavaşlar. Bu yaşların altındaki hastalarda eki yapıldığında dökülmenin devam edebileceği ve hastanın 2. veya 3. seansa ihtiyaç duyabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Saç ekimi 4 – 8 saat kadar sürer. Saç ekimi sonrasında kişi, iş ve sosyal çevresinde bu işlemin bilinmesini istemiyorsa yaklaşık 7 günlük bir zamana ihtiyacı vardır. Eğer bu tür endişesi yoksa 1 gün içinde günlük hayatına dönebilir.
İşlem sonrasında ekim alanında kırmızı kabuklanmalar görülür. Günde bir kez başınızı yıkayarak bunu önleyebilirsiniz. 5-6 gün içinde kabuklar tamamen dökülür. Kabuklarla birlikte ekilen saçlar da dökülür. Bu evreye şok dökülme adı verilir. Böylece 7 ila 15 gün içinde hasta ekim öncesi görünümüne döner. Daha sonra bir ay kadar görünümünde değişiklik olmaz.
Yeni saçlar 2 ay sonra çıkmaya başlar. Ekim bölgesinde değişim en çok 3 ve 4. aylarda görülür. Sonraki dönemlerde saçların tamamının çıkması bazen 12 ayı bulmaktadır. Kişinin saç ekiminden sonra sağlıklı beslenmesi, saç ekimi sonrası verilen önerilere uyması ve özellikle psikolojik durumu saçların çıkması açısından ciddi önem arz etmektedir.
Bu işlem tamamen lokal anestezi altında yapılan son derece risksiz bir işlemdir. İşlem sonrası dönemde de sağlığı etkileyecek hiçbir yan etki bugüne kadar ortaya çıkmamıştır.
Saç ekimi, ekim yapılan alanın büyüklüğüne ve hastanın saç dökülmesinin devam edip etmemesine göre birden çok seans gerektirebilir.
Ekimin sonucu tamamen tekniğe bağlıdır. Ekim esnasında kullanılan greftlerin büyüklüğü ve yönleri sonucu belirler. Greftler, foliküler ünite adı verilen saçın doğal çıkış şekline uygun büyüklükte ve yönlerde yerleştirildiğinde saç ekimi son derece doğal bir sonuç verir.
İşlemden hemen sonra verici alanınızda veya ekim bölgenizde ağrı, sızlama, kaşınma ve karıncalanma gibi şikayetleriniz olabilir. Bu şikayetler üç günden fazla sürmez ve doktorunuzun hafif bir ağrı kesiciyi aldığınızda geçer.
Ekim işlemi tamamlandıktan sonra, ekim yapılan alanın üzeri kapatılmaz. Sadece şeridin alındığı alanın dış etkilere maruz kalmaması için ilk birkaç gün kafa bandı takmanız istenir.
Yeni ekilen saçlarınızın bir kısmı 2 – 3 hafta içinde dökülmeye başlayabilir. Endişelenmeyin, bu saç köklerinizin kan dolaşımının işlem sırasında kesintiye uğramasının sonucudur ve kaçınılmazdır. Bu dökülmeyi takiben yaklaşık 2 ay içerisinde yeni saçlarınız çıkacak ve ayda 0,8 - 1,5 cm’ lik büyüme hızına kısa sürede ulaşacaklardır.
Yapılan işlem sonrası aşağıda dikkat edeceğiniz maddeler sıralanmıştır. Bunlara uymanız oldukça önemlidir. Bu sayede hem ekilen köklerin sağlıklı bir şekilde tutunabilmesi sağlanacak hem de köklerin topladığı bölge hızlıca iyileşebilecektir.
SİGARA
İşlemden sonra 15 gün süresince sigara içmeyiniz.
ALKOL
İşlemden sonra 15 gün süresince alkol içmeyiniz.
SAUNA-HAMAM
İşlemden sonra 4 ay süresince hamam ve saunaya gitmeyiniz.
GÜNEŞLENME
İşlemden sonra 4 ay süresince güneşlenmeyiniz.
SOLARYUM
İşlemden sonra 5ay süresince solaryuma girmeyiniz.
YÜZME
İşlemden sonra 1 ay süresince deniz veya havuzda yüzmeyiniz.
SPOR
İşlemden sonra 1 ay süresince spor aktivitesi yapmayınız.
AĞIRLIK KALDIRMA
İşlemden sonra 1 ay süresince ağırlık kaldırmaktan kaçınmalısınız.
FİZİKSEL AKTİVİTE
İşlemden hemen sonra bile hafif fiziksel aktivitede bulunabilirsiniz. Kısa ve hafif yürüyüşler, hafif kültürfizik hareketleri yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta çok terlememenizdir. Hafif bir terlemenin olacağı düzeyde bu aktiviteleri kısa süreler ile yapabilirsiniz.
GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ KALMA
Yukarıda 4ay süresinde güneşlenmeden kaçınmanız önerilmiştir. Ancak güneşlenme amacı ile bile olmasa da günlük yaşamda veya iş yaşamınızda doğrudan güçlü güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmalısınız. Doğrudan güneş ışına maruz kalmaktan ilk 30 gün süresince kaçınmanız önemlidir. Başınızı sıkmayacak geniş ve temiz bir şapka giymenizi öneririz. Bu şapka size kliniğimiz tarafından verilecektir. Güneşin güçlü olduğu bir şehirde yaşıyorsanız veya yaz aylarında ise güneşten korunmayı 4 aya kadar uzatmanız oldukça faydalı olacaktır. Ekim işleminiz yaz aylarında yapıldı ise, yaz boyunca güneşten korunmayı ihmal etmeyiniz.
CİNSEL İLİŞKİ
İşlemden sonra 1 ay süresince tavsiye edilmemektedir.
SAÇLARA ELLE TEMAS
Saç ekimi sonrası saçların durumunu kontrol etmek için sıklıkla elle temas edilir. Bundan kesinlikle kaçınmalısınız çünkü elle kontrol saçların köklerinde enfeksiyona neden olmaktadır. Follikülit dediğimiz kıl kökü enfeksiyonu oluşabilir. Küçük pembe-kırmızı oluşumlardır. Bazen uçları iltihap toplayabilir. Kaşıntılı olabilir. Bunları kesinlikle ellememelisiniz, çünkü diğer köklere yayabilirsiniz.