Saç ekimi sonrası sivilce oluşumu bu işlemin olası yan etkilerinden biridir. Saç ekimi sonrası donör bölgede çıkan sivilceler 2-4 hafta gibi kısa bir süre sonra saçlı deride görünebilir.
Saç ekimi sonrası kafa derisinde çıkan sivilcelerin pek çok farklı nedeni olabilir ve bu oldukça normal bir durumdur. Saç ekimi yapılan bölgede çıkan sivilceler standart sivilcelerdir; büyük veya zararlı cilt problemleri değildirler. Bu sorun ortaya çıktığında uygun şekilde tedavi edilmesi gerekir. Ekilen saç köklerinin sağlıklı bir şekilde çıkması için hasta tarafından bu sivilcelerin sıkılmaması gerekir.
Saç Ekimi Sonrası Sivilceler Neden Oluşur?
Saç ekimi sonrası sivilce oluşumunun pek çok olası nedeni vardır. Bu nedenlerin bir kısmı yapılan işleme bağlı olabileceği gibi bir kısmı da hastaların işlem sonrası yeterince dikkatli olmamasından kaynaklanabilir. Genel olarak incelendiğinde saç ekimi sonrası sivilce oluşumunun sebepleri şu şekildedir:
- Ekilen saçlar çıkmaya başladığında sivilce oluşur.
- Saç ekimi işleminden sonra ekim yapılan bölgenin bakımı iyi yapılmalı ve bölge temiz tutulmalıdır. Hastalar ekim yapılan bölgeyi yeterince temiz tutmazlarsa biriken toz ve kir sonucu bakteri üretimi gerçekleşir.
- Sivilce oluşumunun en önemli nedenlerinden biri vücudun aşırı sebum üretmesidir. Saç ekimi sonrası bölgede çok fazla sebum üretilirse sivilceler oluşabilir.
Sivilce Oluştuğunda Yapılması Gerekenler
Saç ekimi sonrası çıkan sivilcelerin tedavileri sivilcenin nedenine ve yapısına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle sivilce durumunda doğasını anlamak faydalı olacaktır. Saç köklerinin büyümesine bağlı olarak donör bölgede sivilce oluşumu ortalama 4-5 ay sonra gerçekleşir. Sivilcelerin oluşma zamanı ya da oluşum süresi kişinin bölgeye ve yapısına nasıl baktığına göre değişiklik gösterebilir.
Saç Ekimi Sonrası Oluşan Sivilcenin Tedavisi
Saç ekimi yapılan bölgede sivilce çıkması her ne kadar endişelenmenize gerek olmasa da sivilcelerinizin tedavi gerektirmediği anlamına gelmez. Saç ekimi yapılan bölgede oluşan sivilceler için birçok alternatif tedavi yöntemi bulunmaktadır. En doğru tedaviyi uygulamak için doktorunuza danışmanız en doğru karar olacaktır. Bunlar ve uygulama adımları şu şekildedir:
1) Sıcak Su Kompres Uygulaması
Saç ekimi sonrası sivilcelerinizi küçültmek için doktorunuz sıcak su kompresi uygulamanızı önerebilir. İşlem sırasında çok fazla baskı uygulamamaya ve bölgeyi çok fazla ısıya maruz bırakıp tahriş etmemeye dikkat etmelisiniz.
2) Topikal Tedaviler
Sivilce oluşumunun en etkili tedavisi hiç şüphesiz topikal tedavi yöntemleridir. Buna göre sivilce oluşumu için doktorunuza danışmalı ve ondan yardım almalısınız. Doktorunuzun size vereceği antibiyotikli kremleri kullanarak iltihaplı dokuyu iyileştirebilirsiniz. Bölgede kaşıntı sorunu varsa onu da rahatlatacaktır.
3) Oral Antibiyotik Tedavisi
Çok fazla tercih edilmese de bazen bölgedeki sivilceler çok şiddetli hale geldiğinde ağızdan antibiyotik kullanılması gerekir. Bu da tekrarlayan sivilce oluşumlarında tercih edilir. Kullanılacak antibiyotikler mutlaka doktorunuz tarafından reçete edilmelidir.
4) İltihaplı Yapının Doktorunuz Tarafından Boşaltılması
Saç ekiminden sonra sivilce büyür, ağrır ve şişerse iltihabın boşaltılması gerekir. Bu kesinlikle evde yapabileceğiniz bir şey değil. Saç ekimi sonrası çıkan iltihaplı sivilceler kesinlikle evde sıkılmaya çalışılmamalıdır. Bu işlem sadece doktor tarafından steril bir iğne yardımıyla yapılabilir.
Saç Ekimi Sonrası Sivilce Oluşumu Önlenebilir mi?
Saç ekimi sonrası sivilce oluşumu normal bir durum olduğu için sivilce oluşumunu önlemek veya oluşmasını engellemek için ekstra çaba sarf etmek çok verimli sonuçlar vermeyecektir. Çünkü bazen saçların tekrar çıkması için bu sivilcelerin oluşması gerekir.
Bu noktada hastalar sivilce oluşumunu engellemeye çalışmak yerine saç ekimi sonrası sivilceleri sıkmak gibi yanlış davranışlardan kaçınmalıdır. Çünkü o bölgedeki sivilceleri sıkmak enfeksiyona neden olabilir. Ayrıca bölgeyi yok ettiğinizde saç kökü tekrar çıkmayabilir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için ciddi sivilce oluşumlarında mutlaka doktorunuza danışmalısınız.