Hem erkeklerde hem de kadınlarda kelliğin klinik başlangıcı genellikle 30 ila 40 yaşları civarındadır. Saç dökülmesi lehine var olan aile öyküsü, saç dökülmesinin en yaygın nedeni olan erkek tipi kellik veya androjenik alopesinin başlıca sebeplerinden biridir. Erkek tipi kellik gençlik yıllarında başlayabilir ve yaş ilerledikçe daha yaygın hale gelir. Erkeklik hormonu olan testosteronun kıl köklerinde başka bir erkeklik hormonu olan 5-dihidroksitestosterona (5-DHT) dönüştüğü bilinmektedir. 5-DHT'nin etkisi altında, genetik olarak yatkın erkeklerde, kafa derisinin ön ve üst kısmındaki saç kökleri yıllar içinde daha ince hale gelmeye başlar. Erkek tipi saç dökülmesi olan birçok erkek sonunda kelleşir.
Bununla birlikte, kadınlarda saçlar tüm kafa derisinde yavaş yavaş incelir, ancak saç çizgisi genellikle geri çekilmez. Birçok kadın bu tür saç dökülmesini yaşlanmanın doğal bir parçası olarak yaşar, ancak saç dökülmesi ergenlikten sonra herhangi bir zamanda başlayabilir. Kadın tipi saç dökülmesi, saçın önemli ölçüde incelmesine neden olabilir, ancak nadiren kelliğe yol açar.
Bir tür saç dökülmesi olan telogen effluvium, kafa derisindeki çok sayıda folikülün saç büyüme döngüsünün telojen adı verilen dinlenme aşamasına girdiğinde ortaya çıkar, ancak bir sonraki büyüme aşaması başlamaz. Bu, saçların yeni saç büyümesi olmadan kafa derisinin her yerinde dökülmesine neden olur. Telogen effluvium genellikle tam bir kelliğe yol açmaz, ancak günde 300 ila 500 saç teli dökülebilir ve özellikle şakaklarda saçlar ince görünebilir. Tiroid dengesizliği, doğum, ameliyat veya ateş gibi tıbbi bir olay veya durum tipik olarak bu tür saç dökülmesini tetikler. Telogen effluvium ayrıca bir vitamin veya mineral eksikliğinin (demir eksikliği kadınlarda saç dökülmesinin yaygın bir nedenidir) veya akne için reçete edilen izotretinoin veya bir kan sulandırıcı olan varfarin gibi bazı ilaçların kullanılmasının bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Oral kontraseptiflerin (doğum kontrol hapları) başlatılması veya durdurulması da bu tür saç dökülmesine neden olabilir.
Alopesi areata, vücudun bağışıklık sisteminin saç kökleri de dahil olmak üzere sağlıklı dokulara saldırması anlamına gelen otoimmün bir durumdur. Bu durum saçların dökülmesine neden olur ve yeni saçların çıkmasını engeller. Bu durum yetişkinleri ve çocukları etkileyebilir ve saç dökülmesi aniden ve uyarı vermeden başlayabilir. Kafa derisindeki saçlar tipik olarak küçük parçalar halinde dökülür ve ağrılı değildir. Kaşlar ve kirpikler dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerindeki saçlar da dökülebilir. Bu hastalık zamanla saçların tamamen dökülmesine neden olabilir.
alopesi areata